1. Eerbetoon aan het verzet

Dit zijn de namen van alle mannen en vrouwen uit Boxtel die in 1940-1944 hulp boden aan onderduikers, evacuees en 98 airbornes in natuurgebied Kampina. Sta even stil bij hun inzet voor onze vrijheid en de gevaren die zij elke dag weer trotseerden om anderen in nood te helpen. 

Luchtlandingsoperatie Market-Garden

De geallieerden die wekenlang in de Kampina verbleven, waren verbonden aan de 1e Britse Airborne Divisie en de 101e en 82e Amerikaanse Airborne Divisie. Ze maakten deel uit van luchtlandingsoperatie Market-Garden, maar landden met hun zweefvliegtuigen voortijdig. In bezet gebied…

In kleine groepjes hielden de troepen zich schuil in bosjes en struikgewas in de regio. Verzetsmensen bundelden de krachten en vervoerden de airbornes ’s nachts naar een groter kampement aan de Beerze nabij hoeve Balsvoort. Later verplaatsten ze zich naar de oevers van het Meeuwenven bij de Huisvennen. Daar hielden ze zich schuil en werden ze elke dag van brood, zuivel en vlees voorzien. 

Monument

Het verzetsmonument was een initiatief van Boxtelaar Broer van Houtum en werd in 2003 onthuld. Het oorspronkelijke plan om het gedenkteken op te richten bij de Huisvennen sneuvelde. De schuilplaats ligt in een kwetsbaar vennengebied en is niet voor het publiek toegankelijk.  

Op deze plek aan het Verzetslaantje herdenkt Boxtel zijn vrijheid, elk jaar in oktober. Boxtel werd ‘dubbel’ bevrijd: op 24 oktober door oprukkende airbornes uit de Kampina. Ze hoorden van verzetsmensen dat de geallieerden dichtbij waren en besloten naar Boxtel te gaan. Daar werden ze enthousiast ontvangen door uitgelaten dorpsbewoners.  

Boxtel werd een dag later, op 25 oktober, ‘officieel’ bevrijd door Britse troepen van het 51e Highland Division en het Seaforth Regiment van de 152e Brigade die vanuit Schijndel het afwateringskanaal van de Dommel overstaken.