3. De dood van Hein en Bernard Schut
Op deze plek stond tot 1986 hoeve Balsvoort. Op deze boerderij woonde de familie Schut die tijdens de Duitse bezetting talloze onderduikers en evacues opving. Zelfs de burgemeester van Oisterwijk dook hier een tijdje onder. Verder bood het gezin voedselhulp aan de airbornes, die even verderop aan de Beerze en later bij de Huisvennen verscholen zaten.
Broers Hein & Bernard
Het Oisterwijks verzet gijzelde op deze plek in oktober 1944 zeven Duitse militairen, maar liet ze vrij. Represailles konden niet uitblijven en een dag later meldde zich een Duits peloton. De broers Hein en Bernard Schut werden aangehouden. Bernard werd bij een vluchtpoging doodgeschoten en ter plekke in een kuil begraven. Hein werd meegenomen naar Oisterwijk, verhoord en niet veel later geëxecuteerd bij het Groot Aderven.
Verlaat het kamp
De acties van de Duitse bezetter maakten dat het eerste kamp van de airbornes moest worden verlaten. De Duitsers bouwden een brug over de Beerze om de vijf boerderijen in Balsvoort beter te kunnen bereiken. Begeleid door verzetsmensen trokken de airbornes vanaf de Hertenkamp aan de Beerze over de heide richting de Huisvennen. Aan het Meeuwenven werd een geschikte bivak gevonden, op veilige afstand van de bruggenbouwende Duitsers...
Wederopbouw
In 1986 is de laatste boerderij van de vroegere landbouwenclave Balsvoort gesloopt. Lees er meer over op het informatiepaneel. Ter herinnering aan de bewoningsgeschiedenis van dit kleine gehucht, heeft Natuurmonumenten enkele jaren geleden de contouren van een boerderij herbouwd. Ontdek de oude waterput en enkele hoogstamfruitbomen op het erf. Neem even plaats op de picknickbank. En bekijk de plexiglazen afbeelding van de vroegere hoeve Balsvoort.
De grote houten zitbank is geplaatst ter herinnering aan Hein en Bernard Schut.