4. Duits Lijntje of Boxteler Bahn?
Het Duits Lijntje doorkruist natuurgebied De Geelders in Liempde. De spoorlijn dateert uit 1865 en is al vele jaren niet meer in gebruik. Naast de spoorlijn staat het voormalige station van Liempde.
De weg naar huis
Op deze plek doken kort na de capitulatie van 1940 enkele Nederlandse militairen onder omdat ze zich niet over wilden geven aan de Duitse bezetter. In De Geelders kregen ze van de Liempdse bevolking burgerkleding om hun thuisreis te vervolgen. Dorpskapper Ties van den Broek zorgde ervoor dat ze netjes geknipt en geschoren op pad konden.
In de volksmond
De Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) exploiteerde de spoorlijn tussen Boxtel en de Duitse stadjes Goch en Wesel. De spoorlijn werd in de volksmond al snel Duits Lijntje genoemd en werd in de meidagen van 1940 door de Duitse bezetter gebruikt om Nederland binnen te vallen. Een pantsertrein reed over de Maasbrug bij Gennep ons land binnen en drong door tot de Peel-Raamstelling bij Mill.
Tijdens de bezetting
Tijdens de bezetting werd de ‘Boxteler Bahn’ gebruikt voor de aanvoer van Duitse troepen en materieel naar België en Frankrijk. De spoorlijn naar Boxtel raakte in 1944 buiten gebruik doordat terugtrekkende Duitse troepen de Maasbrug bij Gennep opbliezen. Daarmee voorkwamen ze een geallieerde opmars via het spoor.